Σας αρέσει ο σκοπός και το περιεχόμενο του site μας; Δείξτε την αγάπη σας κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook Under6.gr και μείνετε συντονισμένοι!

Τα πλεονεκτήματα της τήρησης καθημερινού προγράμματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

«…Κάθισε μπροστά στην τηλεόραση, δεν με άκουγε καθόλου που του έλεγα πως βιαζόμαστε, τον έβαλα με το ζόρι να πλύνει τα δόντια του, πήρε την τσάντα του ξεχνώντας να βάλει μέσα το κολατσιό του και, αφού στο τέλος τσακωθήκαμε, έφυγε για το σχολείο με κλάματα και στενοχώρια κι εγώ με νεύρα κι ενοχές. Δεν ξέρω τι να κάνω πια…»

Ιστορίες καθημερινής οικογενειακής τρέλας, που διαδραματίζονται σε πολλά σπίτια. Οι γονείς προσπαθούν να ετοιμάσουν το παιδί για το σχολείο, οι ίδιοι βιάζονται να πάνε στις δουλειές τους αλλά τελικά βγαίνουν εκτός προγράμματος και καθυστερούν όλοι μαζί. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά – και ακόμη περισσότερο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας – να μάθουν να λειτουργούν βάσει προγράμματος. Δημιουργώντας μια ρουτίνα δραστηριοτήτων είναι σαν να δημιουργούμε ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας για το παιδί.

Οι λόγοι που τα δομημένα προγράμματα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού είναι οι ακόλουθοι:

 • Βοηθούν το παιδί να εξοικειωθεί με την έννοια του χρόνου και τη διαχείρισή του
 • Το παιδί νιώθει ασφάλεια μέσα σε συγκεκριμένα όρια γιατί γνωρίζει πάντα τι ακολουθεί μετά
 • Το παιδί αποκτά καλές συνήθειες που παγιώνονται, όπως πλύσιμο δοντιών και χεριών
 • Ενδυναμώνονται οι σχέσεις μεταξύ γονιών-παιδιού γιατί ο χρόνος χρησιμοποιείται πιο δημιουργικά
 • Το παιδί μαθαίνει να αυτοπειθαρχεί
 • Προωθείται η ανεξαρτησία και η αυτονόμηση του παιδιού

Τα προγράμματα που μπορούν να φανούν περισσότερο βοηθητικά αφορούν στις παρακάτω καταστάσεις:

 • Πρωινή προετοιμασία
 • Μεσημεριανό γεύμα
 • Προσωπική υγιεινή και φροντίδα
 • Δραστηριότητες εκτός σπιτιού
 • Βραδινός ύπνος

Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, όλα τα μηνύματα που λαμβάνουν τα παιδιά γίνονται χωρίς επεξεργασία, καθώς δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να φιλτράρουν τις πληροφορίες που δέχονται. Με αποτέλεσμα, να γίνονται εγγραφές στον εγκέφαλό τους που επηρεάζουν τον τρόπο που αντιδρά και διαχειρίζεται τις καταστάσεις στην ενήλικη ζωή του.

Ένα σαφές πρόγραμμα, μέσα από έναν πίνακα δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού, ο οποίος θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο για να έχει τη δυνατότητα το παιδί να απευθύνεται ανά πάσα στιγμή, σίγουρα είναι ένα βοηθητικό εργαλείο στην καθημερινότητα.

 


Η Μαρία Πατσιλίβα είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Ασχολείται με τη συγγραφή και την αρθρογραφία και είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού.

Πείτε μας τις σας ενδιαφέρει!

Θέλει λιγότερο από 1 λεπτό για να συμπληρωθεί και θα μας βοηθήσει πολύ στο να επιλέξουμε μαζί τις μελλοντικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις του under6! Κάντε κλικ εδώ για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας σε παρακάτω social media

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.