Σας αρέσει ο σκοπός και το περιεχόμενο του site μας; Δείξτε την αγάπη σας κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook Under6.gr και μείνετε συντονισμένοι!

Η εξέλιξη του παιδικού παιχνιδιου από την βρεφική μέχρι την νηπιακή ηλικία

Και σε ποιον δεν αρέσει να παίζει! Το παιχνίδι, αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας, με αδιαμφισβήτητη αξία για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την επιβίωση. Ο ορισμός του παιχνιδιού δεν είναι εύκολος να διατυπωθεί, αλλά μπορώ να σας παρουσιάσω μερικά από τα χαρακτηριστικά του.

Πρώτα απ' όλα, το παιχνίδι είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, που ενθουσιάζει τα παιδιά και τα γεμίζει θετικά συναισθήματα! Χαρακτηρίζεται από ευελιξία και συνεχείς αλλαγές, που τις περισσότερες φορές ορίζουν τα ίδια τα παιδιά, τα οποία είναι ελεύθερα να αλλάξουν τους κανόνες και να πειραματιστούν με νέα αντικείμενα και ιδέες. Τα αντικείμενα και οι πράξεις τους χρησιμοποιούνται "σαν να" ήταν κάτι άλλο ή αναπαράγουν πραγματικά γεγονότα. Τέλος, μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κοινωνικούς κανόνες, εκφράζονται και αναπτύσσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και το πιο σημαντικό... κοινωνικοποιούνται!

Το παιχνίδι ξεκινάει ήδη από τις πρώτες εβδομάδες ζωής του παιδιού και δεν σταματάει ποτέ!

8η εβδομάδα ζωής του βρέφους

Το πρώτο παιχνίδι του βρέφους είναι ο ενήλικος και κυρίως η μητέρα του. Η ποιότητα της σχέσης του βρέφους με τη μητέρα του και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη της φαντασίας. Παίξτε με το παιδί σας, αγκαλιάστε το, χαμογελάστε του, κάντε του ήχους π.χ. από ζωάκια, τραγουδήστε του, κουνήστε του ρυθμικά τα χέρια και τα πόδια του με τη συνοδεία μιας κουδουνίστρας. Θα δείτε ότι γρήγορα το μωρό σας ανταποκρίνεται, βγάζοντας φωνές ενθουσιασμού!

Πρώτοι 6 μήνες ζωής

Η μητέρα έχει τη πρωτοβουλία με ακολουθία ενεργειών, ανάλογα με τις αντιδράσεις του βρέφους. Δίνει έμφαση στις κινήσεις της, στους ήχους της και στις εκφράσεις προσώπου, για να προκαλέσει αντιδράσεις, όπως το χαμόγελο του παιδιού της. Σε αυτή τη φάση, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να διαβάζετε ένα παραμύθι στο μωρό (θα προτιμούσα το ίδιο παραμύθι για κάποιο χρονικό διάστημα) και, ανάλογα με το τι διαβάζετε, να κάνετε ήχους π.χ. ζώων, ανθρώπων (πιο βαριά φωνή στο γίγαντα). Θα μπορούσατε να έχετε και ένα αρκουδάκι, μικρό σε μέγεθος και να το χρησιμοποιείτε κάνοντας ότι είναι ο αφηγητής του παραμυθιού. Προσοχή, η απόσταση του μικρού αρκουδιού από το πρόσωπο του βρέφους, να είναι τέτοια, ώστε το βρέφος να μην φοβάται. Τονίζω και το μέγεθος του αρκουδιού ή της κούκλας που θα χρησιμοποιήσετε να είναι μικρό, γιατί τα μεγάλα και ογκώδη αρκούδια - κούκλες τρομάζουν τα μωρά.

9 μήνες ζωής

Εδώ κυριαρχεί η εξερεύνηση! Το παιδί ασχολείται με ένα αντικείμενο τη φορά. Ξαπλώνει, στριφογυρνά, πετά το αντικείμενο στο πάτωμα ή το βάζει στο στόμα του και χαμογελά ικανοποιημένο. Σε αυτή τη φάση, του αρέσει πολύ να επαναλαμβάνει συγκεκριμένα παιχνίδια π.χ. πετά το παιχνίδι του συνεχώς και θέλει να του το πιάσετε. Επίσης, εκδηλώνει ενδιαφέρον για οικεία πρόσωπα, τα αναζητά και χαίρεται όταν παίζουν μαζί του. Κατανοεί τις πράξεις του και τις πράξεις των άλλων. Χτυπάει παλαμάκια! Χαίρεται! Και κουνιέται ρυθμικά, όταν ακούει ένα τραγούδι! Μην ξεχνάτε ότι και τα μωρά έχουν ένα αγαπημένο τραγούδι! Φροντίστε, λοιπόν, να υπάρχει μουσική μέσα στο σπίτι. Πιο ζωντανή, στην ώρα του παιχνιδιού και πιο χαλαρωτική, τις ώρες ξεκούρασης.

12 μήνες ζωής

Εδώ κυριαρχεί το λειτουργικό παιχνίδι. Τα αντικείμενα, δηλαδή, χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη λειτουργία τους. Μιμείται τους άλλους, επικοινωνεί συνειδητά και δείχνει το ενδιαφέρον του για κάποια αντικείμενα, τραβώντας σκόπιμα την προσοχή του ενήλικα, για να πετύχει αυτό που θέλει. Το παιδί μπορεί να παίξει με οικοδομικό υλικό π.χ. τουβλάκια, να τα βάλει το ένα πάνω στο άλλο, να τα γκρεμίσει και να τα ξαναχτίσει.

18 μήνας

Περνάμε στο συμβολικό – φανταστικό παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα χάνουν τη λειτουργική τους χρήση και παίρνουν άλλες ιδιότητες και λειτουργίες. Για παράδειγμα, το τουβλάκι χρησιμοποιείται ως αυτοκίνητο, το αρκουδάκι πεινάει και του δίνει να πιει γάλα με κάποιο άλλο αντικείμενο, που χρησιμοποιείται ως μπιμπερό.

2 χρονών

Σε αυτή τη φάση , του αρέσει να παίζει πολύ με κάποιον άλλον. Μάλιστα, αρχίζει να αναζητά και συνομηλίκους του να παίξουν μαζί. Εδώ, παρατηρούμε ότι επαναλαμβάνει καθημερινά κάποια ίδια παιχνίδια, χωρίς βέβαια να τα βαριέται. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με τα ξύλινα ή πλαστικά ενσφηνώματα (π.χ. τοποθετώ το ζωάκι στην αντίστοιχη θέση που μου δείχνει η φωτογραφία). Επίσης, μια καλή ιδέα είναι τα παζλ για αυτή την ηλικία (π.χ. ταιριάζω τη μαμά-γάτα με το παιδάκι- γατάκι της). Τέτοιου είδους παιχνίδια ενεργοποιούν τη σκέψη και το μυαλό του παιδιού.

3 χρονών

Περνάμε στο κοινωνικό παιχνίδι ρόλων με συνομηλίκους. Τα παιδιά υποδύονται ρόλους και προσδίδουν ιδιότητες στα άψυχα αντικείμενα. Παρατηρούν το παιχνίδι άλλων παιδιών και προσπαθούν να το μιμηθούν. Δείχνουν τα συναισθήματά τους και εκφράζουν την ικανοποίηση ή τη δυσαρέσκεια τους.

4 – 5 ετών

Φτάσαμε στη νηπιακή ηλικία. Στο παιχνίδι μας μπαίνουν κανόνες και όροι. Εμφανίζεται έντονα το κινητικό παιχνίδι και η επαφή με το περιβάλλον. Τα παιδιά, λοιπόν, εμπλέκονται σε δραστηριότητες που δεν παρέχουν ευκαιρίες για "προσποίηση”.

Η εμπειρία μου ως νηπιαγωγός μου έχει δείξει ότι, όταν παίζεις με ένα παιδί, μόνο θετικά μπορείς να του δώσεις. Παίξτε, λοιπόν, με το παιδί σας από την αρχή της ζωής του! Και μην ξεχνάτε να εντάξετε τη μουσική στην καθημερινότητά σας. Παίξτε! Χορέψτε! Τραγουδήστε! Υποδυθείτε ρόλους! Και κάτι τελευταίο, ως μια μικρή συμβουλή: όταν υπάρχουν στιγμές που βλέπετε ότι το παιδί σας παίζει μόνο του και έχει δημιουργήσει ένα φανταστικό κόσμο, μην το ενοχλείτε και μην το διακόπτετε. Πιστέψτε με, όταν σας χρειαστεί, θα σας φωνάξει!

Η Γιώτα Σάλλαρη είναι νηπιαγωγός και ασχολείται επαγγελματικά με βρέφη και νήπια από το 2009. Πέρα από τις σπουδές, έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια ψυχολογίας, θεατρικού παιχνιδιού και παιδαγωγικών.
Στοιχεία επικοινωνίας: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πείτε μας τις σας ενδιαφέρει!

Θέλει λιγότερο από 1 λεπτό για να συμπληρωθεί και θα μας βοηθήσει πολύ στο να επιλέξουμε μαζί τις μελλοντικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις του under6! Κάντε κλικ εδώ για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας σε παρακάτω social media

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.