Σας αρέσει ο σκοπός και το περιεχόμενο του site μας; Δείξτε την αγάπη σας κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook Under6.gr και μείνετε συντονισμένοι!

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που καλούμαστε ως γονείς να μάθουμε στα παιδιά μας. Αποτελεί το Α και το Ω για ένα υγιή και σταθερό ψυχισμό και μας δίνει όλα τα εφόδια για να ανταπεξέλθουμε σε όλες μας τις απαιτήσεις, τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή. Είναι το διαβατήριο για την επιτυχία στην ενήλικη ζωή αλλά και η πανοπλία απέναντι στις προκλήσεις του κόσμου.

Αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος που το παιδί αντιλαμβάνεται , αξιολογεί και εκτιμά τον εαυτό του. Ο βαθμός που αισθάνεται αποδεκτό από τους γύρω του και κυρίως από εκείνους που παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή τους ( μαμά, μπαμπάς, αδέρφια, παππούδες ). Τα παιδιά που γνωρίζουν τις δυνάμεις τους και τις αδυναμίες τους, τείνουν να έχουν ευκολότερο χειρισμό των καταστάσεων και των συγκρούσεων και αντιστέκονται καλύτερα στις πιέσεις.

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των παιδιών κυμαίνονται, εκ φύσεως, σε χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να ενισχύσουν και να καλλιεργήσουν αυτές τις αρετές, δίνοντας στο παιδί τους ισχυρά εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες τακτικές που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού :

  • Oι βάσεις για την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του μπαίνουν από την βρεφική ηλικία. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του παίρνει τα πρώτα μηνύματα για την αποδοχή του εαυτού του. Όσο πιο ξεκάθαρα και υγιή όρια έχετε για τον εαυτό σας τόσο πιο επιτυχή θα είναι και τα μηνύματα που περνάτε στο παιδί σας.
  • Προσπαθήστε να ενισχύεται την ανεξαρτησία του παιδιού σας στο βαθμό που αρμόζει στην εκάστοτε ηλικία του και το αναπτυξιακό του στάδιο. Eίναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά όλων των ηλικιών να συμβάλλουν στις δραστηριότητες της οικογένειας, με τρόπους βέβαια που να συνάδουν με την ηλικία τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί 10 ετών, μπορεί να σας βοηθήσει στο να κόψετε και να φτιάξετε μια σαλάτα, ενώ ένα παιδί 7 ετών να τοποθετήσει τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι. Ασχέτως του αν η συμβολή του παιδιού κάνει διαφορά σε εμάς, για εκείνο είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς το βοηθάει να νιώσει παραγωγικό και σημαντικό μέλος της οικογένειας.
  • Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Μέσω της υπερπροστασίας διδάσκετε, άθελα σας, το παιδί σας, να αισθάνεται αδύναμο και τρωτό. Αντιθέτως, ενθαρρύνετε το να συμμετέχει σε διάφορα "ρίσκα", όπως να παίζει περισσότερη ώρα στη γειτονιά, να κάνει μαζί με κάποια άλλα παιδιά μια δραστηριότητα και έπειτα ανάλογα την περίπτωση κουβεντιάστε με το παιδί σας τους κινδύνους αλλά και τα οφέλη της όποιας συμπεριφοράς του.
  • Αποφύγετε την κριτική και τις συγκρίσεις. Όταν το παιδί σας κάνει κάποιο λάθος ή ακόμη και ζημιά, μην το κρίνεται απευθείας. Καθίστε μαζί του και εξηγήστε του τι έκανε λάθος και αφήστε το παιδί να αναλογιστεί τις συνέπειες. Για παράδειγμα, αν παίζοντας στο σπίτι με τη μπάλα, έσπασε κάποιο γυαλικό, μην του φωνάξετε απευθείας. Καθίστε μαζί του και μιλήστε του για το λάθος που έκανε αλλά και τις συνέπειες που αυτό επέφερε. Μπορεί πάνω στα νεύρα μας αυτό να είναι πολύ δύσκολο, όμως είναι πολύ εποικοδομητικό για το παιδί. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και μπορούν να καταλάβουν περισσότερο από αυτά που εμείς πιστεύουμε.
  • Μη το επιβραβεύεται για οτιδήποτε και ιδιαίτερα όταν και εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύεται ότι τα κατάφερε σε κάτι. Αν το κάνετε αυτό τότε του δημιουργείται δυσπιστία.
  • Αναγνωρίστε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του παιδιού σας, ώστε να το προτρέπετε να βάζει στόχους προσιτούς. Αν για παράδειγμα το παιδί σας έχει κλίση στις τέχνες θα ενθαρρύνεται αυτό το κομμάτι να αναπτύξει περισσότερο καθώς έχει δυνατότητες.
  • Να το ενθαρρύνετε να εκφράζει τα συναισθήματα και τις απόψεις του και να το ακούτε με προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εξωτερικεύει και να ονομάζει τα συναισθήματά του. Καταπιεσμένα συναισθήματα οδηγούν συχνά σε διαταραχές.
  • Οριοθετήστε τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους μόνο αν μάθουν να σέβονται και τους άλλους.
Γονείς που δεν εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους τείνουν να έχουν παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ευτυχώς όμως σήμερα έχουμε όλα τα μέσα ώστε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση μας ανεξαρτήτου ηλικίας. Αν λοιπόν φοβάστε ότι το παιδί σας υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως ο καλύτερος δρόμος για να το βοηθήσετε να είναι μέσα από τη δική σας ενδυνάμωση. Ακούστε και φροντίστε τον εαυτό σας και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο!

Η Ανθή Κυριακοπούλου είναι κοινωνική λειτουργός, εξειδικευμένη στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και της παχυσαρκίας.
Στοιχεία επικοινωνίας: Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πείτε μας τις σας ενδιαφέρει!

Θέλει λιγότερο από 1 λεπτό για να συμπληρωθεί και θα μας βοηθήσει πολύ στο να επιλέξουμε μαζί τις μελλοντικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις του under6! Κάντε κλικ εδώ για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας σε παρακάτω social media

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.