Σας αρέσει ο σκοπός και το περιεχόμενο του site μας; Δείξτε την αγάπη σας κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook Under6.gr και μείνετε συντονισμένοι!

Ασφάλεια στον ύπνο του βρέφους και πως σχετίζεται με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο (SDS)

Το 2011 ,η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής  (American Academy of Pediatrics,AAP) επέκτεινε τις συστάσεις για την πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών (sudden infant death syndrome,SIDS), εστιάζοντας σε ασφαλές περιβάλλον ύπνου.

Ύπτια θέση

Τοποθέτηση του νεογνού-βρέφους  για ύπνο αποκλειστικά και μόνο σε ύπτια θέση,τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής.Η  εκστρατεία «Ανάσκελα στον ύπνο»ξεκίνησε το 1994 ,με θεαματική μείωση των θανάτων (της τάξης του 50% σε 10 χρόνια) λόγω SIDS.Η πλάγια θέση δεν είναι ασφαλής και δεν συστήνεται διότι είναι ασταθής και η πιθανότητα να γυρίσει το βρέφος στην πρηνή θέση (μπρούμυτα) είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα στροφής στην ύπτια θέση.
Η οδηγία αυτή ισχύει από τη γέννηση,για πρόωρα και τελειόμηνα βρέφη και ανεξαρτήτως ύπαρξης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης(σπάνια εξαίρεση τα βρέφη των οποίων ο κίνδυνος θανάτου από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μεγαλύτερος απ’αυτόν του SIDS).
Αν το βρέφος γυρνά σε άλλη θέση στον ύπνο του μπορεί να διατηρήσει τη θέση που επιθυμεί.Όταν το βρέφος είναι ξύπνιο θα πρέπει να τοποθετείται και στην πρηνή θέση(με επίβλεψη) για να βοηθηθεί η κινητική του εξέλιξη,η ανάπτυξη των μυών του κορμού και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πλαγιοκεφαλίας λόγω θέσης.

Το κρεβάτι του βρέφους

Τα νεογνά και τα βρέφη θα πρέπει  να τοποθετούνται για ύπνο σε κατάλληλο  για το σκοπό αυτό κρεβάτι.

 • Η χρήση των «πάντα» στα κάγκελα του κρεβατιού αποθαρρύνεται έντονα, γιατί η όποια προστασία προσφέρουν έναντι μικροτραυματισμών αντισταθμίζεται από τον κίνδυνο της ασφυξίας ,της παγίδευσης μεταξύ στρώματος και «πάντα» και στραγγαλισμού από τα κορδόνια του "πάντα".
 • Τα μαξιλάρια ,τα παπλώματα και τα άλλα μαλακά κλινοσκεπάσματα είναι επικίνδυνα στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους. Προτείνεται η χρήση υπνόσακου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κατωσέντονο για να καλυφθεί το στρώμα.
  Δεν προτείνεται η χρήση σφηνών και άλλων συσκευών σταθεροποίησης του βρέφους
 • Οι σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας του κρεβατιού περιλαμβάνουν:
  Κάγκελα που απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός κουτιού αναψυκτικού(6εκ),άκρες που δεν εξέχουν από το κρεβάτι περισσότερο από 0,2 εκ,κενό μεταξύ στρώματος και βάσης του κρεβατιού μικρότερο του πάχους δύο δακτύλων.
 • Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό και να εφαρμόζει σφικτά στη βάση του κρεβατιού.
  Μεταχειρισμένα κρεβάτια  θα πρέπει να ελέγχονται για φθορές,σπασμένα ή χαλαρωμένα εξαρτήματα και δεν θα πρέπει να επισκευάζονται ή να τροποποιούνται με τη χρήση κολλητικής  ταινίας, σύρματος, σκοινιού κ.α
 • Αν χρησιμοποιείται λίκνο,παρκοκρέβατο ή πτυσσόμενη κούνια ,πρέπει να έχουν ευρείες βάσεις,ομαλές επιφάνειες χωρίς προεξοχές, πόδια που κλειδώνουν για να μην διπλώσουν αυτομάτως όσο είναι σε χρήση και σκληρά στρώματα που εφαρμόζουν στενά. Προτιμώνται τα πλαϊνά μέρη που επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα.
 • Τα καθίσματα αυτοκινήτου και άλλα καθίσματα δεν συστήνονται για καθιερωμένο και παρατεταμένο ύπνο, ιδίως για τα μικρής ηλικίας βρέφη. Τα νεογνά διατρέχουν κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών και υποξίας. Επίσης ,υπάρχει κίνδυνος πτώσης όταν τα καθίσματα τοποθετούνται σε υπερυψωμένες επιφάνειες π.χ τραπέζι,καναπές.
 • Όταν χρησιμοποιείται μάρσιππος ,πρέπει να είναι το κεφάλι του βρέφους πάνω και έξω από το ύφασμα και η μύτη και το στόμα του βρέφους να μην έχουν μπροστά τους κανένα εμπόδιο.

Μόνο στον ύπνο

Η ΑΑΡ συστήνει το βρέφος να κοιμάται στην κούνια του,στο δωμάτιο των γονιών του,κοντά στο κρεβάτι τους ,κατά τους έξι πρώτους μήνες ζωής.Όταν το βρέφος κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών κινδυνεύει  να υπερθερμανθεί,να αποφραχθεί ο ανώτερος αεραγωγός του,να σκεπαστεί το κεφάλι του και να εκτεθεί στον καπνό, όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι καπνιστές.

Κουκέτες

Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά,τα κρεβάτια κουκέτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή,λόγω του περιορισμένου χώρου στα σπίτια μας.
Παιδιά κάτω των 6 ετών συνιστάται να μην κοιμούνται στο πάνω κρεβάτι της κουκέτας,να μην παίζουν πάνω στην κουκέτα και να χρησιμοποιούνται φωτάκια νυκτός για να προληφθεί η πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας.Οι κουκέτες δεν θα πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε ανεμιστήρες οροφής ή άλλα αντικείμενα στο ταβάνι.

Σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:
 • Πρέπει να προτιμάμε θερμοκρασίες δωματίου 18-22 °C για την αποφυγή υπερθέρμανσης του βρέφους.Επίσης θα πρέπει να  το ντύνουμε κατάλληλα για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος χωρίς υπερβολές.
 • Ο μητρικός θηλασμός είναι πολύ σημαντικός καθώς φαίνεται ότι προστατεύει από το SIDS.
 • Το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται  στο χώρο που βρίσκεται  το βρέφος καθώς αυξάνει την επίπτωση του SIDS.
 • Η χρήση πιπίλας φαίνεται να ασκεί προστατευτικό ρόλο έναντι του SIDS και θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε όλα τα βρέφη (και τα θηλάζοντα με ηλικία άνω των 4 εβδομάδων οπότε έχει παγιωθεί ο θηλασμός).

Η Γκέλυ Ζέππου είναι παιδίατρος και μητέρα δύο παιδιών. Διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο, ενώ παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ιατρικός σύμβουλος/επιβλέπων σε παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Πείτε μας τις σας ενδιαφέρει!

Θέλει λιγότερο από 1 λεπτό για να συμπληρωθεί και θα μας βοηθήσει πολύ στο να επιλέξουμε μαζί τις μελλοντικές εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις του under6! Κάντε κλικ εδώ για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο.

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας σε παρακάτω social media

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.